Siyasette sağlı sollu yumuşama mesajları devam ederken, 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında gösterilecek olan “Kanun Hükmü” belgeseli, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmamasına rağmen İstanbul'da Kadıköy ve Beyoğlu ile Ankara'da Çankaya Kaymakamlıklarının kararı ile yasaklandı.
Yönetmen Nejla Demirci'nin iki KHK’lının yaşam ve hukuk mücadelesini konu alan belgesel daha önce de Altın Portakal Film Festivali'nde yaşanan sansür skandalı ile gündeme gelmiş, konu festivalin iptaline kadar gitmişti.
Görünen o ki sansürün boyutu sadece Altın Portakal Film Festivali ile sınırlı kalmadı. Belgeselin yönetmeni Necla Demirci, sansür kararıyla ilgili olarak "Sinema Darbesidir" ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi. Demirci, sansürün Türkiye sinemasına vurulmuş bir darbe olduğunu belirtirken, sanatın özgürlüğünü ve ifade hakkını savundu.
Konuya ilişkin birçok sinema sektörü örgütü, kurumları ve sinemacılar yaptıkları ortak açıklama ile “Filmlerimizin seyircilerle buluşmasının hukuksuzca engellenmesini ve sansürü kesinlikle kabul etmiyor, herkesi sansüre karşı birlikte durmaya, ses çıkarmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandılar.
Belgesel sadece gösterim aşamasında değil, çekimleri sırasında da birçok engel ile karşılaştı. Bodrum Belediye Meydanı’nda yapılmak istenen çekimler kolluk kuvvetleri tarafından engellendi, çekim izni için yapılan başvurular reddedildi. Buna ilişkin yönetmen Necla Demirci’nin başvurusu sonucu Anayasa Mahkemesi ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve tazminat ödenmesine karar verdi.
Türkiye’de gösterilmesi hukuksuzca engellense de Belgesel uluslararası festivallerde izleyici ile buluşuyor. Hatta Napoli İnsan Hakları Film Festivalinden ödülle döndü.
Yapılan ortak açıklamada olduğu gibi Sinemakale olarak biz de sansürü kabul etmiyor ve sansüre karşı sesimizi yükseltiyoruz!
Hiç yorum yok: